________ _ _ _ _ _ _
#
ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ MATI GR

Γεννήθηκε στο ιρακινό Κουρδιστάν το πρώτο μωρό με επίσημο θρήσκευμα τον ζωροαστρισμό.

Ο ζωροαστρισμός είναι η αρχαία ηλιακή εθνική θρησκεία των Κούρδων και ήταν απαγορευμένη επί 1.400 χρόνια.

Παρά τις απαγορεύσεις και τους διωγμούς οι ζωροαστριστές δεν εξαφανίστηκαν ποτέ μεταξύ των Κούρδων και των Περσών.

Ήταν όμως απαγορευμένος από τη μουσουλμανική εξουσία επί 1400 χρόνια στις χώρες υπό οθωμανική ή αραβική διακυβέρνηση.

Οι ζωροαστριστές αναγκάστηκαν σε κάποιες περιπτώσεις να διατηρήσουν τη θρησκευτική τους ταυτότητα συγκεκαλυμμένη μέσα από συγκριτικές αιρέσεις που δημιούργησαν, όπως των Γιαζίντι, ή υποκρινόμενοι τους

μουσουλμάνους.

Ο πόλεμος με το Ισλαμικό Κράτος τα τελευταία τρία χρόνια έδωσε χώρο στην επίσημη αναγνώριση του ζωροαστρισμού στο ιρακινό Κουρδιστάν και πλέον οι θρησκευτές του δεν κρύβονται, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός Κούρδων που εγκαταλείπουν το Ισλάμ για να επιστρέψουν στην εθνική τους θρησκεία.

Στην κουρδική πρωτεύουσα Ερμπίλ στο βόρειο Ιράκ λειτουργεί και ο πρώτος επίσημος ζωροαστρικός ναός, στα εγκαίνια του οποίου είχαν παραστεί και οι τοπικές Αρχές.

Η Κιάνσα, αυτό είναι το όνομα της μικρής νεογέννητης, έχει και τους δύο γονείς της ζωροαστριστές.

Σύμφωνα με κουρδικά Μέσα, η γέννηση της Κιάνσα και η επίσημη εγγραφή της στα ληξιαρχεία ως ζωροάστρισσα θα εορταστεί από τη ζωροαστρική κουρδική κοινότητα με μια μεγάλη τελετή τις επόμενες ημέρες.

Πολλοί θεωρούν ότι στην αναπτέρωση του ζωροαστρισμού έχουν παίξει σημαντικό ρόλο οι Κούρδοι σοσιαλπατριώτες, που αναγνωρίζουν ως ηγέτη τους τον φυλακισμένο στην Τουρκία Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κατηγορήσει το PKK και τις άλλες σοσιαλπατριωτικές κουρδικές οργανώσεις ως άθεους και ζωροαστριστές.

Ο ζωροαστρισμός για τους Κούρδους είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Όχι μόνο αποδεικνύει την αρχαιότητά τους αλλά και τους διαχωρίζει θρησκευτικά από τους Άραβες και τους Τούρκους που τους περιβάλλουν. Πέρα από θρησκεία είναι και εθνική ταυτότητα.
tribune.gr
Δείτε κι εδώ
loading...Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours