________ _ _ _ _ _ _
#
ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ MATI GR

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Καθημερινή» η οποία επικαλείται διπλωματικές πηγές η Αθήνα έχει προγραμματίσει την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών καθώς και την απαγόρευση εισόδου σε δύο άλλους.

Το ρεπορτάζ της «Κ» έχει ως εξής:

Την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα άλλων δύο για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας αποκαλύπτει σήμερα η «Κ». Σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, τα μέτρα που λαμβάνονται από την Αθήνα αποτελούν απάντηση σε παράνομες ενέργειες εντός της ελληνικής επικράτειας, οι οποίες συνιστούν παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας. Ανάμεσα στις κατηγορίες που απευθύνει η Αθήνα προς τους διπλωμάτες είναι οι απόπειρες αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών, αλλά και χρηματισμού κρατικών λειτουργών. Η συγκεκριμένη υπόθεση φέρνει στην επιφάνεια μια υπόγεια ένταση που φαίνεται να υπάρχει ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα, τα τελευταία δύο χρόνια, για λόγους οι οποίοι συνδέονται και με το γενικότερο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα έχει ήδη αποφασίσει και δώσει εντολή για την άμεση απέλαση δύο ατόμων –ο ένας είναι το στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας Βίκτορ Γιάκοβλεφ– και την απαγόρευση νέας εισόδου στη χώρα για δύο ακόμα, οι οποίοι εμπλέκονται σε σωρεία ενεργειών, μεταξύ των οποίων πληροφοριακής δραστηριότητας (ο διπλωματικός όρος για την αλίευση και διακίνηση πληροφοριών) εις βάρος της Ελλάδας. Η πρωτοβουλία της Αθήνας δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία», αλλά έρχεται ως απάντηση μετά μια σειρά από συντονισμένες κινήσεις προσπάθειας επέκτασης της ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα. Διπλωματικές πηγές εντάσσουν σε αυτές τη δραστηριότητα διαφόρων κύκλων ρωσικών συμφερόντων, όπως η Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Eνωση. Η αντίδραση της

Αθήνας αποτελεί, μεταξύ άλλων, ένα μήνυμα προς τη Μόσχα και για όλες αυτές τις δραστηριότητες.

Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα, όπως διαχρονικά έπραττε, εξακολουθεί να επιθυμεί τη διατήρηση καλών σχέσεων με τη Ρωσία, να προωθεί τη φιλία των δύο λαών, τη συνεργασία των κυβερνήσεών τους και την φορέων της κοινωνίας των πολιτών εκατέρωθεν. Ωστόσο, όπως έλεγαν, αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση της ισοτιμίας και με προϋπόθεση τον αμοιβαίο σεβασμό στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία των δύο χωρών μας.

Τονίζουν ακόμη ότι η Αθήνα ήταν πάντα ιδιαίτερα προσεκτική στον τρόπο διαχείρισης των ελληνορωσικών σχέσεων, φέρνοντας το παράδειγμα της υπόθεσης Σκριπάλ. Τότε, η Ελλάδα απέφυγε να ακολουθήσει το παράδειγμα των υπολοίπων δυτικών κρατών που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες, κάτι που είχε χαιρετιστεί από τη ρωσική πολιτική ηγεσία. Επίσης, κατά τις ίδιες διπλωματικές πηγές, παρά την προσπάθεια της Αθήνας να διατηρήσει τις σχέσεις με τη Μόσχα σε ένα καλό επίπεδο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, διάφοροι «μηχανισμοί» που συνδέονται με τα ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα προσπαθούν να αναμειχθούν στα εσωτερικά της χώρας.

Πρόσθεταν ότι διά της παροχής υλικών και χρηματικών κινήτρων επιχειρούν να επηρεάσουν δήμους και μητροπολίτες, αλλά και να αποκτήσουν επιρροή στο Αγιον Ορος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απρόσκοπτη άσκηση κυριαρχίας επί της ελληνικής επικράτειας από το ελληνικό κράτος. Ακόμη κατεγράφη απόπειρα εξαγοράς κρατικών λειτουργών, η οποία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απέτυχε.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμες διπλωματικές πηγές, οι συγκεκριμένες ενέργειες υπονομεύουν τη φιλία των δύο λαών και την εικόνα της Ρωσίας στην Ελλάδα, καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας και του Διεθνούς Δικαίου. Επί τούτου, αναφέρεται ως παράδειγμα η προσπάθεια παρέμβασης σε ιδιαίτερα ευαίσθητα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, ειδικότερα στο θέμα της ονοματολογικής διαφοράς με την ΠΓΔΜ.

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η απόφαση της Αθήνας συνδέεται αποκλειστικά με τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων ατόμων και όχι με τη γενικότερη καλή διάθεση της Ελλάδας έναντι της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας πως, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένοι τέσσερις Ρώσοι πολίτες προκάλεσαν πλήγματα στις –γενικά– καλές ελληνορωσικές σχέσεις, οποιεσδήποτε «απαντητικές» αντιδράσεις εκ μέρους της ρωσικής πλευράς θα είναι «στείρες» και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω υποτροπή. Κατέληγαν, μάλιστα, λέγοντας ότι κανένα μέλος των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ελλάδας στη Ρωσία δεν έχει κινηθεί εκτός των πλαισίων των καθηκόντων του. Αντιθέτως, όλοι ανεξαιρέτως ασκούν τα καθήκοντά τους αυστηρά στο πλαίσιο της αποστολής τους στη Ρωσία.

Αντίποινα ανακοίνωσε η Μόσχα...

Διαβάζουμε από το zougla.gr:
Πριν από λίγους μήνες, με μία επιλεκτική διαρροή σε τρεις εφημερίδες, στην Καθημερινή, την Εφημερίδα των Συντακτών και στην Αυγή, η ΕΥΠ πληροφορούσε την ελληνική κοινή γνώμη για την ύπαρξη μηχανισμών ακόμη και εντός των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας που δρούσαν αποσταθεροποιητικά και υπονομευτικά.

Τότε, γινόταν λόγος για εσωτερική διαμάχη φατριών εντός των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, όπου η μία πλευρά λειτουργούσε σε συνεργασία με τρίτη χώρα, η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε ενεργοποιηθεί εντός Ελλάδος και σε γειτονικές περιοχές. Ήταν ξεκάθαρο από τη διαρροή πως αποκλειόταν η εμπλοκή του τουρκικού παράγοντα. Όλα έδειχναν, με αρκετή σαφήνεια ομολογουμένως, πως «φωτογραφιζόταν» η ανάμειξη της Ρωσίας. 

Το αμέσως προηγούμενο αλλά και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καθώς και το Μαξίμου δέχονταν σωρεία σημειωμάτων και εκθέσεων περί του ρόλου του ρωσικού παράγοντα ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, με επαφές και δραστηριότητες που απευθύνονταν σε επιχειρηματικούς κύκλους αλλά και σε μηχανισμούς της Εκκλησίας καθώς και σε συλλογικότητες, όπως πολιτισμικοί σύλλογοι ή σύλλογοι εθνικού περιεχομένου. 

Ήταν η εποχή που εξελισσόταν με γρήγορους ρυθμούς η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για την επίλυση του Ονοματολογικού. Παράλληλα, στα δυτικά Βαλκάνια είχε παρατηρηθεί μία ιδιαίτερη κινητικότητα του ρωσικού παράγοντα σε τουλάχιστον τρεις συγκεκριμένες γεωγραφικές ενότητες, στη Σερβία, στην ΠΓΔΜ και στο Μαυροβούνιο. Μάλιστα, στο Μαυροβούνιο υπήρξε και απόπειρα πραξικοπήματος με εμπλοκή της Μόσχας, το οποίο απέτυχε. Ο δυτικός κόσμος απάντησε αμέσως εντάσσοντας άρον - άρον το Μαυροβούνιο στο ΝΑΤΟ, με την Ελλάδα και την Ιταλία να αναλαμβάνουν την από αέρος ενεργή άμυνα της χώρας αυτής. 

Κατά την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης Αθηνών και Σκοπίων η επίσημη ρωσική διπλωματία τάχθηκε σαφώς κατά της επίλυσης του Μακεδονικού και, μάλιστα, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος με δημόσια δήλωσή του κάλεσε τους δύο λαούς, αυτόν της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, να αντιταχθούν στις προτεινόμενες λύσεις.

Το βασικό σκεπτικό της Μόσχας, βεβαίως, αφορούσε στη διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. 

Σχεδόν ταυτόχρονα η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα ενεργοποιήθηκε άμεσα. Ο Αμερικανός πρέσβης με δήλωσή του άφησε σαφή υπονοούμενα για τη σχέση του κονσόρτσιουμ το οποίο επελέγη για τη διαχείριση του λιμένα Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησής του. Ο Αμερικανός πρέσβης ξεκάθαρα τοποθετήθηκε κατά της συμμετοχής στο κονσόρτσιουμ αυτό του ρωσικής ιθαγένειας επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, κατατέθηκε από τους Αμερικανούς σημείωμα στο Μαξίμου βάσει του οποίου το γαλλογερμανικό κονσόρτσιουμ με τη συμμετοχή του Ιβάν Σαββίδη που ανέλαβε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι «βιτρίνα» της ρώσικης μαφίας.

Αυτό, βεβαίως, το στοιχείο -αν είναι αληθινό- είναι εξαιρετικά βαρύνουσας σημασίας. Δεν υπήρξε ποτέ επιβεβαίωση της ύπαρξης τέτοιου σημειώματος. 

Οι μήνες κύλησαν και αιφνιδίως την Τετάρτη το πρωί, 11 Ιουλίου, η εφημερίδα «Καθημερινή» δημοσίευσε κατά αποκλειστικότητα την είδηση που αφορούσε στην απέλαση δύο στελεχών της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, μεταξύ των οποίων και του στελέχους Βίκτωρα Γιάκοβλεφ, καθώς και στην απαγόρευση εισόδου στη χώρα άλλων δύο Ρώσων διπλωματών. Η είδηση αυτή επιβεβαιώθηκε σχεδόν αμέσως από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ενώ αντέδρασε και το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, απάντησε πως θα υπάρξουν ανάλογα αντίποινα από τη ρωσική πλευρά με την απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματών. Η διπλωματική κρίση μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας ήταν πλέον γεγονός. 

Αν κάποιος διαβάσει με προσοχή το σκεπτικό για την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών αντιλαμβάνεται αμέσως πως εδώ και πολλούς μήνες διαδραματίζεται στη Βόρειο Ελλάδα, κυρίως, ένα ιδιόμορφο κατασκοπευτικό θρίλερ, το οποίο σχετίζεται άμεσα με τη διαδικασία και στη συνέχεια με την τελική πράξη της διαπραγμάτευσης Αθηνών και Σκοπίων για το Μακεδονικό. Το θρίλερ αυτό διεξάγεται σε πολλαπλά επίπεδα και περιλαμβάνει χρηματοδότηση και οργάνωση μετώπου αντίδρασης στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Στο επίπεδο αυτό, οι επαφές του ρωσικού παράγοντα κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα συνεργασίας με επιχειρηματικούς κύκλους κυρίως της Βορείου Ελλάδος αλλά και με μητροπολίτες καθώς και μηχανισμούς της Εκκλησίας και συλλογικότητες. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, εξίσου σημαντικό και γεωπολιτικά κρίσιμο, η επιρροή του ρωσικού παράγοντα ενισχύθηκε στη μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους. Εδώ υπάρχει η εξής εμπλοκή: με αφετηρία το Άγιον Όρος, το οποίο ανήκει στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκτυλίσσεται μία σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ του φιλορωσικού παράγοντα της ελληνικής Εκκλησίας και του Φαναρίου με δύο αιχμές: το ουκρανικό ζήτημα και αυτό της σχισματικής Αρχιεπισκοπής της ΠΓΔΜ. 

Ο οικουμενικός θρόνος επιχειρεί εδώ και καιρό να επιτύχει το αυτοκέφαλον της ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας και της άμεσης υπαγωγής της στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το εγχείρημα αυτό εξοργίζει τόσο το Πατριαρχείο της Μόσχας όσο και τους μηχανισμούς του Κρεμλίνου. Επίσης, το Φανάρι ανέλαβε και κατάφερε με επιτυχία την αλλαγή ονομασίας της σχισματικής Αρχιεπισκοπής της ΠΓΔΜ σε Αρχιεπισκοπή Αχριδών ή Αχρίδος και την υπαγωγή της στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αφαιρώντας έτσι την εκκλησιαστική αυτή οντότητα από το δυναμικό του Πατριαρχείου της Σερβίας. Στην αντίθετη όχθη παρατάσσονται εκείνες οι ομάδες της Εκκλησίας της Ελλάδας οι οποίες παραδοσιακά και κυρίως από την περίοδο του μακαριστού Χριστοδούλου τάσσονταν με την πλευρά του ρωσικού παράγοντα. Η μάχη, δηλαδή, μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των αντιπάλων του στην αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδας χτύπησε «κόκκινο» την τελευταία περίοδο. 

Ωστόσο και σχεδόν ταυτόχρονα ξέσπασε και κρίση στην ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου, που κατέληξε σε καταλυτική παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο οποίος κατήγγειλε την προσπάθεια του ρωσικού παράγοντα να διεμβολίσει την Ιεραρχία του νησιού. «Φθάσαμε στο σημείο η Ιερά Μητρόπολη του νησιού να αποκαλείται το μικρό Κρεμλίνο» κατέληγε ανώτατος εκκλησιαστικός παράγων της Κύπρου σε πρόσφατες εξομολογήσεις του στις εφημερίδες «Φιλελεύθερος» και «Πολίτης».

Σημειώνεται πως η Εκκλησία της Κύπρου αποτελεί βασικό πολιτικό εταίρο του πολιτικού συστήματος καθώς και εξαιρετικά σημαντικό οικονομικό παράγοντα του νησιού. 

Όμως, κατά την παρέλευση των τελευταίων μηνών παρατηρήθηκε πως στο Άγιον Όρος υπήρξαν και συναντήσεις συγκεκριμένων παραγόντων του λεγόμενου εθνικιστικού-πατριωτικού χώρου που δρουν στην Ελλάδα με πολιτικούς τόσο της Άκρας Δεξιάς (Χρυσή Αυγή) όσο και των ακραίων εκδοχών της συντηρητικής παράταξης με αντικείμενο συζήτησης βεβαίως το Μακεδονικό αλλά και τις δυνατότητες συνεργασίας τους σε διάφορα επίπεδα. Πυρήνας των δραστηριοτήτων σε όλα τα επίπεδα στο Άγιον Όρος ήταν τόσο η ρωσική μονή όσο και άλλες μονές στις οποίες παρατηρήθηκε ενίσχυση της επιρροής του Πατριαρχείου της Μόσχας. Η πλευρά του Φαναρίου ήδη είχε αντιδράσει επιχειρώντας να επιτύχει «ουκρανοποίηση» της ρωσικής μονής στο Άγιον Όρος. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, Δούρειος Ίππος του οικουμενικού θρόνου σε αυτό το εγχείρημα είναι η Μονή Βατοπεδίου, έστω και αν η έξωθεν μαρτυρία παραπλανά, όπως υποστηρίζουν καλά πληροφορημένοι εκκλησιαστικοί κύκλοι. 

Η απόφαση απέλασης των δύο Ρώσων διπλωματών αποτελεί την κορύφωση μίας διαδικασίας και ελήφθη στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Δεν είναι, δηλαδή, απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών αλλά απόφαση του Μαξίμου με την προφανώς σύμφωνη γνώμη των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Παράλληλα, και με δεδομένο ότι το δίκτυο παρακολούθησης των δραστηριοτήτων της ρωσικής διπλωματίας στη Βόρειο Ελλάδα οργανώθηκε από κοινού με αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας, όπως πληροφορείται το zougla.gr, προκύπτει το συμπέρασμα πως θα πρέπει να αναμένονται και νέες εξελίξεις σε αυτό το κατασκοπευτικό θρίλερ. Οι εξελίξεις αυτές αφορούν και σε επιχειρηματικές δραστηριότητες καθώς και στην κινητικότητα που παρατηρείται σε εκκλησιαστικούς κύκλους και ιδιαίτερα στο Άγιον Όρος.

Σημειώνεται πως ο αμερικανικός παράγων σε συνεργασία με υπηρεσίες ασφαλείας κι άλλων δυτικών χωρών, όπως της Γερμανίας, έχει ενεργοποιηθεί και στα δυτικά Βαλκάνια με επίκεντρο αυτήν τη στιγμή τα Σκόπια και τη δραστηριότητα του απολύτως ρωσικής επιρροής εθνικιστικού κόμματος VMRO, το οποίο αποτελεί ως πολιτική οργάνωση τον ενεργό βραχίονα του ρωσικού παράγοντα σε αυτόν τον χώρο των Βαλκανίων από τα τέλη του 19ου αιώνα. Ο μέχρι σήμερα ηγέτης του VMRO και πρώην πρωθυπουργός αλλά και υπόδικος Νίκολα Γκρουέφσκι θεωρείται ξεκάθαρα ως ο άνθρωπος της Μόσχας ο οποίος και καθορίζει ακόμη την πολιτική γραμμή του κόμματος στη Βουλή της πΓΔΜ.  

Και μία τελευταία επισήμανση. Η αποκάλυψη της είδησης περί απελάσεως δύο Ρώσων διπλωματών δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι συνέπεσε χρονικά με την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.


Το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης προς τη Δύση και την Ατλαντική Συμμαχία είναι δηλαδή ξεκάθαρο. Όπως λέμε: «By the book»!
zougla.gr
Δείτε κι εδώ
loading...


Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Αν δεν λειτουργεί το κουμπί, κάντε copy - paste
την διεύθυνση

Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours