________ _ _ _ _ _ _
#
ΚΑΝΤΕ ΕΝΑ LIKE ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ MATI GR

Σε μία προσπάθεια να βρεθεί η Τουρκία στο επίκεντρο των εξελίξεων με πρόσχημα την κρίση στο Κατάρ, η τουρκική κυβέρνηση έφερε στη Βουλή το κείμενο της ρύθμισης συμφωνίας για στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας - Κατάρ που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2016. 

Έτσι και πέρα από τους θεαματικούς τίτλους των τουρκικών εφημερίδων περί αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στο Εμιράτο η ρύθμιση που αναμένεται να ψηφιστεί το βράδυ της Τετάρτης από την τουρκική εθνοσυνέλευση προβλέπει τα εξής:

Την αποστολή στελεχών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και των τριών όπλων (στρατό, αεροπορία και ναυτικό) στο Εμιράτο του Κατάρ για τη δημιουργία ενός κοινού στρατηγείου με μόνιμη συντονιστική επιτροπή - σύνδεσμο η οποία θα έχει σαν στόχο την εκπαίδευση των στελεχών και των μονάδων των ενόπλων δυνάμεων του Εμιράτου ώστε να ενισχυθεί η αμυντική του δυνατότητα.

Οι ρυθμίσεις προβλέπουν επίσης την πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων και την εκπαίδευση προσωπικού από τους Τούρκους συμβούλους. Στο κείμενο σημειώνεται πως λαμβάνεται μέριμνα για την διοικητική επιμελητεία που θα εξυπηρετεί την τουρκική αποστολή. Αναφέρεται πως η τουρκική αποστολή θα συμβάλει στην ειρήνη στην περιοχή αλλά και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Στο κείμενο της συμφωνίας δεν υπάρχει μνεία για αριθμό Τούρκων συμβούλων - στρατιωτικών στελεχών που θα αποσταλούν στο Κατάρ. Ούτε βάση της συμφωνίας γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στην αποστολή μάχιμης μονάδας ή εν πάση περιπτώσει ειδικού εκστρατευτικού σώματος. Αντιθέτως η συμφωνία περιορίζεται στην συνεργασία μέσω συντονιστικού γραφείου συνδέσμου για θέματα που αφορούν μόνον την εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων του Κατάρ καθώς και τη διεξαγωγή ασκήσεων.

Συμπεραίνεται πως η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την απομόνωση του Εμιράτου για να επιδείξει την πρόθεση της να το προστατεύσει αλλά και για να τονώσει την τουρκική παρουσία σε αυτό στο σημείο του Περσικού Κόλπου έτσι ώστε να μην επωφεληθεί μόνο το Ιράν από το διπλωματικό εμπάργκο που επέβαλαν η Σαουδική Αραβία και οι δορυφόροι της.  zougla.gr

Η ενέργεια αυτή φαίνεται να υποστηρίζει την αραβική χώρα του Κόλπου, η οποία αντιμετωπίζει διπλωματική και εμπορική απομόνωση από ορισμένες από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής. Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους

με το Κατάρ και έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους σε εμπορικές πτήσεις τη Δευτέρα (προχθές), κατηγορώντας το Κατάρ ότι χρηματοδοτεί εξτρεμιστικές οργανώσεις. Το Κατάρ αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στον αποκλεισμό του Κατάρ από τις γειτονικές αραβικές χώρες έχουν θορυβήσει την Άγκυρα που διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με τη χώρα αυτή η οποία είναι ένας από τους βασικούς επενδυτές στην Τουρκία. Χθες το βράδυ ο Ταγιπ Ερντογάν, στη διάρκεια δείπνου της νηστείας του Ραμαντάν, στο οποίο ήταν προσκεκλημένοι οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των ξένων χωρών μίλησε για «παιχνίδια που παίζονται»:

«Εδώ παίζεται ένα παιχνίδι. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εξακριβώσει ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό», δήλωσε.

Από την άλλη, η Τουρκία συνεργάζεται σε πολλούς τομείς και με τη Σαουδική Αραβία. Εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχουν διαφωνίες που να μπορεί να θεωρηθούν πολύ σοβαρές μεταξύ του Ριάντ και της Άγκυρας. Είναι μάλιστα γνωστό ότι στην τελευταία επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην χώρα αυτή ετέθη το θέμα μιας στρατιωτικής συμμαχίας.

Αλλά η αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ότι πριν από τη λήψη και την ανακοίνωση της απόφασης αποκλεισμού του Κατάρ, η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν ενημέρωσε την Άγκυρα ούτε υπήρξε κάποια συζήτηση που να υπονοεί τις εξελίξεις.
Δείτε κι εδώ
loading...Κοινοποιήστε το στα παρακάτω κουμπιά
Share To:

blogsitegr

Post A Comment:

0 comments so far,add yours